Om angstbehandling for børn, unge og voksne
Vidste du…
I 2010 vurderede sundhedsstyrelsen at 10% af voksne har en veldefineret angstlidelse, altså mellem 350.000-400.000 voksne danskere. Der er desværre ikke en specifik kønsopdeling i rapporten, men fra andre studier ved vi at angst er ca. dobbelt så forekommende for kvinder end for mænd. https://www.sst.dk/-/media/Udgivelser/2010/Publ2010/CFF/Mental_sundhed/Mental-sundhed-blandt-voksne-danskere.ashx
Samt at mere end hvert 10. barn har så store problemer med angst og bekymring, at det er pinefuldt for barnet og griber forstyrrende ind i barnets og familiens dagligdag.
Det kan være svært at få øje på. Da det er meget sårbart, at give udtryk for, hvis man lider af angst og bekymringer. De fleste vil gøre meget for at skjule deres tanker og følelser herom, fordi de føler sig anderledes, misforstået, forkerte og udsatte.
Først når de har gået med det længe og det har udviklet sig til at hæmme dem mere og mere i deres daglige udfoldelse, begynder omgivelserne at få øje herpå, men vil måske stadig have svært ved at forstå, hvad der sker og derved også ved at hjælpe barnet/den unge.
Ofte tager barnet/den unge sig sammen, når de er blandt fremmede (i skolen osv.), men hjemme kan forældrene mærke, at den er helt gal. Det er ikke sjældent at eks. skolen og hjemmet har vidt forskelligt indtryk af det samme barn/unge menneske. Og desværre efterlader det ofte forældrene (og barnet/den unge) alene med problematikken, som blot forværres. Situationen kan også være omvendt, at barnets symptomer ses ude men ikke hjemme.
Angstproblematikker hos børn og unge kan kort skitseres i følgende opdeling:
Separationsangst
Barnet har svært ved at være alene eller adskilt fra forældrene, fx svært ved at blive afleveret i skolen, svært ved at være alene hjemme, svært ved at falde i søvn eller sove i egen seng.
Generaliseret angst
Barnets bekymrer sig om mange forskellige ting, stiller mange spørgsmål, har brug for at høre de samme svar igen og igen, ringer måske ustandselig til forældrene og kan ikke berolige sig selv.
Social angst
Barnet følere sig utryg og usikker, svarer nødigt på spørgsmål i klassen, undgår sociale situationer, kan ikke lide at være i centrum og bekymrer sig om hvad andre tænker.
Præstationsangst
Barnet har tendens til perfektionisme og er bange for at lave fejl, retter ustandselig i sine opgaver, er i tvivl om det nu er godt nok og undgår helst prøver og eksamen eller sportsbegivenheder.
Enkelt fobi
Barnet er bange for helt bestemte ting eller begivenheder; fx at møde en hund, frygter bier og insekter, gå ikke ud når det er mørkt eller er måske bange for at færdes bestemte steder.
Panikangst
Kendetegnes ved hjertebanken, åndenød, svimmelhed, angst for kontrol tab, angst for at blive skør eller dø. Panikangst kan opstå pludselig uden forudgående varsel eller hvis barnet presset ud i angstprovokerende situationer.
OCD: Tvangstanker og tvangshandlinger
Barnet føler sig tvunget til at gentage bestemte handlinger, fx vaske hænder, gå på toilettet, tænde og slukkes lyse eller måske tælle og ordne ting i bestemte systemer. Barnet kan også have bestemte tanker, som det skammer sig over og helst vil undgå, eller bestemte regler, som det føler sig tvunget til at følge.
Selektiv mutisme
Barnet taler ikke bestemte steder, har fx aldrig sagt noget i børnehaven eller i skolen, men kan godt tale der hjemme.
Fysiske symptomer
Hos mange børn kommer følelsesmæssige problemer også til udtryk i form af fysiske symptomer, fx ondt i maven, hovedpine og svimmelhed.
Blandede symptomer
Børn har ofte symptomer på flere forskellige angstlidelser på samme tid .
Det er ikke ualmindeligt at angsten også medfører skyldfølelse, lavt selvværd, store humørsvingninger, tristhed, adfærdsmæssige problemer og i nogle tilfælde depression.
I terapien hos mig ser vi på hvordan "hjerne og krop" samarbejder.
Vi undersøger hvad der tricker angsten.
Vi har et fokus på hvordan tanker påvirker kroppen og hvordan kroppen påvirker tankerne
Du bliver fortrolig med din krop og får redskaber til hvordan du kan begynde at samarbejde med din krop om at få "afstresset" kroppen og afkodet de "fejl-alarmer", som er skabt i dit system.
Nogle gange ligger der kendte traumer bag dine angstreaktioner, andre gange er det måske en reaktion på lang tids belastning, som har udløst angsten i din krop.
Uanset hvad, der ligger bag, har terapien til formål at frisætte dig, så du i hvert fald bliver fri for "angsten for angsten", som er med til at fastholde din angst.
Behandlingstilbud for børn og unge med angst og bekymringer
De individuelle forløb består af enesessionerne på ca. 60-75 min. Det aftales når forløbet planlægges.
Der afholdes en forsamtale af ca. ½ times varighed.
Mine forløb er en blanding af lifecoaching redskaber og psykoterapi. For børn og unge under 18 dog primært coaching.